Vrachtauto/camper (C) (C1)

Vrachtauto

Bij het halen van een vrachtwagen rijbewijs zijn een aantal extra onderdelen, waardoor het anders is dan het halen van auto- of brommer rijbewijs.

Men moet tenminste 18 jaar oud zijn en in het bezit van het rijbewijs B. Het halen van een vrachtwagen rijbewijs bestaat uit verschillende stappen, naast de praktijkopleiding moet de cursist ook een beroepsopleiding vakbekwaamheid (theorie) traject volgen. Deze opleiding vakbekwaamheid is nodig wanneer het rijbewijs beroepsmatig wordt gebruikt.

De opleiding bestaat uit de volgende stappen, stap 1: Theorie RV1, stap 2: Theorie V2C, stap 3: Theorie V3C, stap 4: Praktische toets en toets besloten terrein, stap 5: Praktijkexamen vrachtauto.

Camper

Het C1 Camperrijbewijs is sinds 19 januari 2013 ingevoerd in Europa. Het is vooral een aantrekkelijk rijbewijs voor bestuurders van campers, kleine (distributie)vrachtwagens en bestuurders van zware BE-combinaties. Met het C1-Camperrijbewijs wordt de toegestane maximum massa maar liefst opgetrokken naar maximaal 7500 kg.